Kiek tikroviškas yra beskaro plienas iš „Žvaigždžių karų“ visatos? Ar galime Žemėje rasti ką nors panašaus?  (1)

Ar galėtume sukurti savo beskaro plieno šarvus, tokius kokius turėjo mandalorietis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mandalorietis“ seka galvų medžiotojo Din Djarino iš Mandaloro planetos istoriją ir tiksliai vaizduoja Mandaloro gyvenimo būdą, kultūrą ir žmones.

Beskaras arba mandaloriečių geležis – išgalvotas, aukštos kokybės, tvirtas ir lengvas metalas, galintis atlaikyti blasterio šūvius ir atremti šviesos kardo smūgius, vaidina didžiulį vaidmenį mandaloriečių kultūroje kaip pagrindinis tobulų šarvų ingredientas.

Iš pradžių išgautas Mandaloro planetoje, beskaras yra šventas, galingas metalas, kuris gali būti naudojamas ginklams ir šarvams kalti. Ir kadangi tai buvo vienas tvirčiausių ir legendinių metalų galaktikoje, Imperija paėmė beskarą kaip grobį, nužudžiusi daugumą mandaloriečių per Didįjį Mandaloro valymą, bet tai jau kita istorija.

Medžiagą galima lengvai formuoti ir išlydyti į formas, apdoroti karščiu ir kalimu. Be to, jis gali atlaikyti blasterius ir šviesos kardus, todėl galima manyti, kad jis yra atsparus ugniai. Taigi techniškai beskare turėtų būti neorganinio pluošto, kuris nedega. Galbūt anglies?

Beskaras Žemėje

Bet ar galime rasti beskaro atitikmenį čia, Žemėje? Seriale „Mandalorietis“ Djarinas už atliktas misijas atlygį gauna beskaro plieno plokštelėmis. Plokštelės formos beskaras yra sidabrinės spalvos su banguotais raštais, primenančiais legendinį, daug anglies turintį plieną, kilusį iš Pietų Indijos ir Šri Lankos, nukaltą Damaske, Sirijoje nuo 900 m. ​​iki 1750 m.

Damasko plienas yra plieno lydinys, kuris yra tvirtas ir patvarus, idealiai tinkantis kardams gaminti. Jis taip pat labai lengvas ir lengvai formuojamas, be to, ant jo buvo banguoti raštai dėl unikalių kalimo metodų, kurie dabar išnyko. Ar nieko neprimena?

 

Bet kas išskiria Damasko plieną? Remiantis Drezdeno universiteto mokslininkų atliktais tyrimais, Damasko plieno mitinio aštrumo ir stiprumo sudėtis buvo anglies nanovamzdelių ir karbido nanovamzdelių, kurie buvo pastebėti anksčiau metale, rezultatas.

Nanotechnologijų pėdsakai senoviniuose artefaktuose

Šie anglies nanovamzdeliai yra šešiakampiai anglies atomo cilindrai ir yra vienos stipriausių medžiagų Žemėje, pasižyminčios dideliu elastingumu ir stiprumu. Remiantis komandai vadovaujančios tyrėjos Marianne Reibold analize, nanovamzdeliai apsaugojo cementito (Fe3C) nanolaidelius, kietą ir trapų junginį, susidarantį iš plieno geležies ir anglies. Ir tai paaiškina ypatingas plieno savybes. Lengvai formuojami anglies nanovamzdeliai kompensuoja cementito (geležies karbido) kietumą.

 

Senovės kalviai gamybos proceso metu kaitaliodavo karštą ir šaltą fazes, todėl visos likusios priemaišos pasklisdavo į juosteles, todėl susiformavo Damasko ašmenims būdinga banguota tekstūra.

Dar prieš atsirandant šiam terminui, buvo nustatyta, kad senovės kalviai naudojo nanotechnologijas kaldami šiuos kardus. Ar galima teigti, kad šie Damasko plieno meistrai buvo ir beskaro plieno įkvėpėjai, ir pirmieji nanotechnologijų naudotojai Žemėje?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(16)
(10)

Komentarai (1)