[Žinios trumpai] FSB paskelbė skandalingą informaciją, kaip iš Rusijos gynybos ministerijos buvo pavogta 20 mln.  (2)

Gamintojas pervertino darbų kainą, į sąmatą įtraukęs nereikalingų detalių, o FSB įtarė, kad čia kažkas ne taip.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovė „Tetis Pro“ iš Rusijos gynybos ministerijos pavogė 20 mln. Apie tai rašo kanalas „Baza Telegram", remdamasis teisėsaugos pareigūnais.

Šaltinių teigimu, 2015 metais įmonė „Tetis Pro" gavo Rusijos kariuomenės užsakymą pagaminti autonominę povandeninę transporto priemonę, panašią į Islandijos „Gavia". Bendrovė surinko ir aprūpino povandeninius dronus, tačiau projektui išleido įtartinai didelę pinigų sumą – beveik 102 mln. rublių.

Federalinė saugumo tarnyba pradėjo tyrimą, siekdama išsiaiškinti, kur „Tetis Pro" išleido tiek pinigų. Tyrėjai išsiaiškino, kad įmonės vadovybė pervertino darbų kainą ir į sąmatą įtraukė dalis, kurios nereikalingos šiems prietaisams. Dėl to įrenginio gamintojas gavo „papildomai" 20,6 milijono rublių, kuriuos pasisavino.

2022 metų kovą Rusijos teismas išnagrinėjo tyrimo rezultatus ir atėmė iš „Tetis Pro" visus pinigus, kuriuos Gynybos ministerija skyrė projektui. Tyrėjai taip pat iškėlė baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo  valdžia su sunkiomis pasekmėmis, tačiau kol kas nepavyko rasti vadovų, tiesiogiai susijusių su per didelėmis kainomis.

Remiantis „Robo Trends" svetaine, „Tetis Pro" anksčiau įsigijo keletą „Gavia" povandeninių paieškos transporto priemonių iš Islandijos bendrovės „Hafmynd ehf" (nuo 2011 m. priklauso „Teledyne Technologies") ir pritaikytas naudoti Rusijos kariniam jūrų laivynui. 2017-2018 metais pirkimai tapo neįmanomi, nes pasikeitė savininkai.

 

Kaip rašo rusiškas tinklalapis „Ridus", 2015 metais „Tetis Pro“ paskelbė apie galimybę sukurti analogą kodiniu pavadinimu „Concept-M". Bendrovės teigimu, rusiškas modelis galės veikti iki kilometro gylyje, o apžiūros plotas – iki 80 kvadratinių metrų, valdymas bus vykdomas nuotoliniu būdu arba kabeliniu ryšiu, taip pat turėjo gauti daugialypio spindulio echolotą ir vaizdo signalo perdavimo modulius. Nuo to laiko „Concept-M“ niekur neminimas.

 

Rugpjūčio mėnesį „Rubin“ projektavimo biuras Rusijos armijai parodė naują povandeninį droną „Surrogat-V". Pasak kūrėjų, sunkieji laivai gali savarankiškai plūduriuoti kartu su povandeniniais laivais ir atitraukti priešo dėmesį.

Rusai parodė ir naują povandeninio drono „Klavesin-2R" modelį. Jis nuo ankstesnės kartos skiriasi dideliais gabaritais, gali veikti autonomiškai arba valdomas operatoriaus, signalus priimdamas hidroakustiniu kanalu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(5)
(10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)

Susijusios žymos: