GUR skelbia skandalingą informaciją – kažkas keisto nutiko visoms Ukrainos „Neptūno“ raketoms, kalbama apie sabotažą  (4)

Vasario mėnesį priešlaivinių sparnuotųjų raketų paleidimas buvo nesėkmingas. Patikrinimo metu pavyko išsiaiškinti, kad visuose „Neptūnuose“ sugedo viena detalė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasarį prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai, Ukrainos ginkluotosios pajėgos pradėjo naudoti Ukrainos priešlaivines raketas „Neptūnas“. Tačiau pirmasis paleidimas buvo nesėkmingas, o patikrinus paaiškėjo, kad visose raketose sugedo viena dalis. Apie tai rašoma leidinio „Ukrainos pravda“ straipsnyje.

Ukrainos žvalgyba teigia, kad tai galėjo būti sabotažas.

Žurnalistai teigė, kad po ne visai sėkmingo „Neptūno“ paleidimo vasarį, Kijevo valstybinio projektavimo biuro „Luch“, kuris yra pagrindinis raketos kūrėjas, specialistai kovo mėnesį atvyko su patikrinimu. Ekspertai aptiko labai įtartiną modelį: visose raketose viena dalis buvo netinkama. Dėl to sviediniai nesprogo taip, kaip turėtų.

Po to specialistai problemas ištaisė. Šaltiniai iš „Luch“ netiki, kad problemos su raketomis buvo susijusios su sabotažu. Jie teigė, kad tai susiję su prekės specifika.

„Mus nuolat kviečia ką nors taisyti ar patikrinti. Tokia yra gaminio specifika. Raketa užpildyta labai jautria elektronika, o jai gresia daug pavojų net ir paprasto transportavimo stadijoje“, – teigė gamintojas.

„Ukrainos Pravdos“ pašnekovas iš Ukrainos žvalgybos daro prielaidą, kad raketos galėjo būti sugadintos tyčia. Jis pažymėjo, kad per visus Rusijos invazijos mėnesius tai yra vienintelis atvejis, kai galima kalbėti apie išdavystę.

„Tikrai buvo tokia istorija. Paaiškėjo, kad visos raketos turėjo vienodą gedimą, ir tai buvo aiškiai specialiai padaryta. Tai buvo vienintelis kartas per visą karą, kai galėjau pasakyti, kad tai buvo kaip išdavystė. Bet viskas buvo ištaisyta, o „Moskva“ (rusiško kreiserio, – red.) nebėra“, – sakė šaltinis.

 

„Neptūnas“ – Ukrainos priešlaivinė sparnuotoji raketa, kurią sukūrė Kijevo projektavimo biuras „Luch“. Ji skirta sunaikinti laivus, kurių talpa iki 5000 tonų, o kovinė galvutė sveria 150 kg. „Neptūno“ nuotolis yra iki 280 km. Jis pasižymi ikigarsiniu greičiu (900 km/h) ir skrenda itin mažame aukštyje (kelis metrai virš jūros lygio) ir gali manevruoti skrydžio metu. Raketą galima naudoti iš trijų platformų: laivų, sausumos ir oro.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(197)
(2)
(195)

Komentarai (4)