A. Butkevičius: nauja atominė elektrinė bus statoma, jei bus pelninga  (39)

Estijoje viešintis premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį pareiškė, kad Lietuva statys naują atominę elektrinę, jei ji bus pelninga, o kaina priimtina vartotojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Jei ekspertai pasakys, kad kaina yra priimtina vartotojams, o ši atominė elektrinė dirbs pelningai, sutiksime su tokiu sprendimu", - spaudos konferencijoje Taline sakė p. Butkevičius.

Lietuvos premjeras Estijos kolegai Andrusui Ansipui sakė pažadėjęs, kad galutinis sprendimas bus priimtas darbą baigus ekspertų grupei. Ponas Butkevičius priminė, kad Vyriausybę pateikti teisės aktų projektus Seimas įpareigojo iki gegužės vidurio.

Spalio mėnesį Seimo rinkimus laimėję socialdemokratai yra kritikavę centro dešiniųjų Vyriausybės parengtą planą, pagal kurį Baltijos šalys 1350 megavatų jėgainę statytų kartu su Japonijos kompanija "Hitachi". Tačiau ir buvusi Andriaus Kubiliaus Vyriausybė tuomet teigė, kad po derybų galutinai investiciniai sprendimai būtų priimti tik 2015 metais.

Praėjus kelioms dienoms po Seimo rinkimų spalio pabaigoje interviu BNS p. Butkevičius sakė: "Tai turės būti klausimas svarstomas daug vėliau, bet šiandien mes pasisakome, kad Lietuvoje neturi būti statomas šitas objektas".

Per patariamąjį referendumą, vykusį kartu su Seimo rinkimais spalio 14 d., už naujos atominės elektrinės statybą balsavo 34,09%, prieš - 62,68% rinkėjų. Aktyvumas buvo 52,58%.

Antras referendumas? Visai realu

Prezidentės Dalios Grybauskaitės minčiai, kad reikėtų antro referendumo dėl atominės elektrinės, regis besipriešinančių nėra - tam pritaria ir valdantieji, ir opozicija. Taigi tikimybė, kad turėsime dar vieną referendumą, visai reali, rašo „Kauno diena“.

Nors premjero sudaryta darbo grupė dėl Visagino atominės elektrinės projekto darbą baigs tik po kelių mėnesių, prezidentės pozicija aiški: Lietuva turi išlikti atominės energetikos šalimi. Tam pritaria ir kairieji.

Ketvirtadienį Juozas Olekas, socialdemokratų vicepirmininkas, pakartojo, kad nebūtų prieš, jei po kiek laiko būtų surengta dar viena gyventojų apklausa. Panašiai samprotauja ir valdančiosios koalicijos partneriai.

"D. Grybauskaitė absoliučiai teisi. Todėl, jei teiksime patobulintą arba naują projektą, privalu įtikinti visus Lietuvos piliečius, kad tai Lietuvai naudinga. Jei nutarsime, kad statoma, būtina piliečių atsiklausti", - sakė Valentinas Mazuronis, Tvarkos ir teisingumo partijos vicepirmininkas.

Koalicijos partnerė Darbo partija, jos lyderio Viktoro Uspaskicho teigimu, dar neapsisprendusi. Opozicinės konservatorių partija taip pat palaiko prezidentę.

Tačiau Eligijaus Masiulio, Liberalų sąjūdžio vedlio, nuomone, pirmiausia reikia nuspręsti, ką daryti su jau įvykusio referendumo rezultatais, ir tik paskui kalbėti apie galimą antrąjį.

"Nebūčiau šiandien toks drąsus šalininkas bet kokiu atveju rengti dar vieną referendumą, nes nieko esminio neįvyko. Nors įvyko patariamasis referendumas, bet žmonių valia, išreikšta per jį, galioja", - sakė Liberalų sąjūdžio vadovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (39)