Galimai vienas didžiausių Vladimiro Putino tikslų - finlandizuoti Ukrainą. Bet ką tai reiškia?  (1)

Kai karo Ukrainoje grėsmė dar tik sparčiai augo, daug kas prakalbo apie galimai vieną didžiausių Vladimiro Putino tikslų - finlandizuoti Ukrainą. Bet ką tai reiškia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Finlandizacija (arba finliandizacija) - tai procesas, kuriuo stipresnė šalis priverčia silpnesnę paklusti, neprieštarauti didesnės galios politikai. Silpnesnė šalis mainais gauna vidinę laisvę, nors užsienio politikos galimybės ir net tarptautinė ekonomikos plėtra gali būti stipriai apribota.

Kaip matote iš paties termino, finlandizacija pirmiausia apibūdino Suomijos ir Tarybų Sąjungos santykius po Antrojo pasaulinio karo. Paprastai tariant, finlandizuota šalis tampa panašia į pokario Suomiją. Po Žiemos karo Suomija turėjo susitaikyti su praradimais - sovietų pusėje liko visa Vyborgo gubernija, daugiau nei dešimtadalis šalies žemės plotų ir nemažai gyventojų. Tačiau karas buvo nutrauktas, o 1948 m. Suomija pasirašė „Bendradarbiavimo ir tarpusavio pagalbos sutartį“ su TSRS. Iš esmės, šios sutarties tikslas buvo taika Suomijai, įtaka - Tarybų Sąjungai.

Suomija tuomet neteko galimybės prieštarauti TSRS užsienio politikai, ypatingi TSRS strateginiai interesai Suomijoje buvo įtvirtinti tarptautiniais dokumentais. Tačiau tuo pat metu Suomija netapo Tarybų Sąjungos dalimi, todėl galėjo įgyvendinti kapitalistinės ekonomikos principus, išsaugojo žodžio laisvę. Na, bent jau dalinai - teigiama, kad Suomijoje antitarybiniai meno kūriniai buvo draudžiami.

Finlandizacijos terminas buvo įtvirtintas 7-8 dešimtmečiuose, tačiau panašūs tarpvalstybiniai santykiai buvo stebimi ir anksčiau (pavyzdžiui, panašiai 1871-1945 metais bendravo ir Danija su Vokietija). 

 

Manoma, kad Putinas norėjo finlandizuoti Ukrainą. Tai yra, paversti ją neutralia, ekonomiškai priklausoma ir neprieštaraujančia. 1990-ųjų Nepriklausomybės deklaracijoje Ukraina įtvirtino siekį tapti neutralia, jokiems kariniams aliancams nepriklausančia valstybe. 1996-ųjų Konstitucijoje būsimas Ukrainos neutralumas buvo dar kartą įtvirtintas. 2014 metais tokios ambicijos išgaravo ir dabar Ukraina laikoma „buvusia neutralia valstybe“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai (1)