„Š*dai verda, kraujas burbuliuoja, ką jūs tyčia padarėte“: Prigožinas sukėlė galingą skandalą Rusijoje  ()

PKK „Wagner“ įkūrėjas Prigožinas atvirai papasakojo apie konfliktą su RF Gynybos ministerija, kaltindamas karinę vadovybę tyčia samdiniams sukūrus „sviedinių badą“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prigožinas pareiškė, kad tie, kas kuria jam kliūtis ir neduoda amunicijos, dirba priešui ir prieš Rusiją. Prigožino pasisakymo įrašas šiandien pasirodė jo spaudos tarnybos Telegram kanale.

 

„Šūdai verda, kraujas burbuliuoja, bet amunicijos klausimai absoliučiai nesprendžiami ir tai yra rimčiausia problema. Nors sviedinių šalyje yra﹤⋯﹥ Tačiau, nepaisant visų turimų ryšių, negaliu šios problemos išspręsti ﹤⋯﹥Visi kilsteli galvą aukštyn ir sako: „Gi žinote, Jevgenijau Viktorovičiau, jūsų santykiai anava ten nėra paprasti“. Beda pirštu viršun ir užverčia akis: „Todėl jums reikia eiti atsiprašyti ir nusilenkti, tuomet jūsų kovotojai amuniciją gaus“. Kieno atsiprašyti? Kam nusilenkti? 140 milijonų rusų, prašau, pasakykite, kieno privalau atsiprašyti, kad mano vaikinai žūtų dvigubai rečiau, nei tai vyksta dabar? Dabar kasdien žūva dvigubai daugiau PKK „Wagner“ ir kitų karinių padalinių kovotojų, kurių negalime pridengti dėl visiško sviedinių bado“, — pranešė Prigožinas.

Pasak jo, generolai ir karininkai vietoje viską supranta ir kiek galėdami stengiasi perduoti amuniciją, „pažeisdami karo įstatymus“. Tačiau būtino kiekio sviedinių samdiniai negauna. Tuos, kurie jam kuria kliūtis ir mezga intrigas, Prigožinas pavadino Rusijos priešais.

„Negi sąžinės neužtenka baigti vaipytis, kaip musei ant stiklo? Nustoti regzti intrigas? Prašymai rašomi kasdien pagal suderintą reglamentą, perduodami atitinkamiems organams. Niekas nežino, kur jie eina toliau﹤⋯﹥Tiesiog sakau: meskit savo kaprizus, principus ir duokite amunicijos. Nebedu jums nosin, kad pusryčiaujate, pietaujate ir vakarieniaujate iš auksinių indų ir siunčiate nieko nesivaržydami, savo dukreles, anūkėles ir šuniukus ilsėtis į dubajus tada, kai rusų kareivis žūsta fronte, aš tiesiog prašau duoti amunicijos“, — pareiškė jis.

Praėjusią savaitę Prigožinas griežtai sukritikavo Rusijos karinę vadovybę, apkaltinęs „siaubingą karinę biurokratiją“ dėl pasiekimų nebuvimo fronte, o ypač — Bachmute, kur jau daug mėnesių vyksta įnirtingi mūšiai.

 

„Bachmuto mums reikia tam, kad visiškai paralyžiuotume Ukrainos armiją. Bachmute ir jo apylinkėse, žvalgybos duomenimis, yra apie 90 batalionų, apie 40–50 tūkstančių žmonių. Priešininkas iš anksto pasirengė, siunčia rezervus. ⁠Mes judame įvairiomis kryptimis, per mūšį pasistūmėdami po 50–100 metrų. Kiekvienas namas, kiekvienas daržas — įtvirtinimas, — praneša Prigožinas. — Judame ne taip greitai, kaip norėtųsi. Jau iki Naujų metų būtume paėmę Bachmutą, jei ne siaubinga karinė biurokratija ir ne kasdien į ratus kišami pagaliai“.

Jo žodžiais tariant, RF Gynybos ministerijos struktūros, kitaip nei jo samdiniai „nerodo aktyvumo“. Jis pareiškė, kad karinės vadovybės kontroliuojamų padalinių kovos veiksmus veikia „padlaižiavimas ir perdėtas hierarchinis paklusnumas“, be kurių keleriopai padidėtų efektyvumas.

„Iš užmiesčio klubų, iš 500 metrų kabinetų, jauninančio ar kokio kito masažo metu, kareivių suvaldyti kare neįmanoma“, — pažymėjo Prigožinas.

 

PKK savininkas prognozuoja, kad susiklosčiusiomis aplinkybėmis Bachmuto apsuptis įmanoma tik kovą-balandį, nors „spėlioti sunku, viskas priklauso nuo to, kaip jie [UKP] gaus naują ginkluotę“.

Prigožinas vėl ėmėsi griežtai kritikuoti Gynybos ministeriją po to, kai jo PKK nebeleido kolonijose verbuoti kalinių. Dabar tuo užsiima pati Gynybos ministerija. Stebėtojai neatmeta galimybės, kad tai susiję su konfliktu tarp Prigožino ir RF GP Generalinio štabo vado Valerijaus Gerasimovo, nelabai seniai pradėjusio vadovauti jungtinei rusų karinių pajėgų grupuotei Ukrainoje. PKK samdiniai viešai paskutiniais žodžiais iškeikė Gerasimovą.

PKK „Wagner“ kalinius aktyviai verbavo nuo 2022-ųjų vasaros. Baltųjų Rūmų duomenimis, PKK „Wagner“ gretose kariauja apie 50 tūkstančių žmonių, ir vienu metu 40 tūkstančių iš jų buvo nuteistieji. Vašingtone tvirtinama, kad sausio pradžioje daugiau, nei 4 tūkstančiai į Ukrainą pasiųstų PKK kovotojų žuvo, 10 tūkstančių — sužeisti. Žurnalistė ir žmogaus teises ginančios organizacijos „Rusija už grotų“ direktorė Olga Romanova sausio gale pranešė, kad iš 50 tūkstančių PKK užverbuotų kalinių fronte liko apie 10 tūkstančių. Likę, jos vertinimu, arba žuvę, arba dingę be žinios, arba dezertyravę, arba pasidavę į nelaisvę. Pastaruosius mėnesius PKK aktyviausiai veikia Bachmuto rajone.

 

„Mediazona“ pranešė, kad 2022 metų gale PKK darbuotojai ėmė po antrą kartą lankytis kolonijose, kuriose jau verbavo kalinius, tačiau šį kartą norinčių keliauti į karą buvo kelis kartus mažiau. Teisininkai ir teisių gynėjai vasarį „Agentūrai“ pareiškė, kad zekai verčiami stoti į PKK gretas, grasinant naujomis baudžiamosiomis bylomis.

Ukrainos generalinė prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą PKK „Wagner“ įkūrėjui Prigožinui. Jam inkriminuojami iš karto du UBK straipsniai — „Pasikėsinimas į Ukrainos teritorinį vientisumą ir neliečiamumą“ bei „Agresyvaus karo“. Vakaruose rusiška PKK laikoma teroristine organizacija. Lapkričio mėnesį britų juridinė kompanija ⁠McCue Jury & Partner pranešė apie ukrainiečių vardu paduotą teisinį ieškinį prieš ⁠PKK ⁠„Wagner“ ir jo įkūrėją Prigožiną dėl karo nusikaltimų Ukrainoje. Kol kas tai yra pirmas žinomas pasaulyje ieškinys prieš samdinių iš Rusijos organizaciją.

 

Rusijos kariuomenė ir jos sąjungininkų pajėgos, nepaisydamos didžiulių nuostolių, Bachmutą stengiasi užimti nuo 2022 metų gegužės. Ukrainos kariškiai anksčiau pažymėdavo, kad priešininko kariai į ataką eina per jau žuvusių savo karių kūnus, atakos eina viena po kitos, tai, kas vyksta, primena Pirmojo pasaulinio karo susirėmimus. Pats miestas yra praktiškai sugriautas ir primena sunaikintą Mariupolį.


republic.ru




(29)
(3)
(26)

Komentarai ()

Susijusios žymos: